Situri Arheologice Sarasau

Comuna Sarasău se mândreşte cu bogate urme arheologice, vizibile astăzi la suprafaţă (în zonele Zapodiei, Vălceluşe sau Cetatea): cetaţuia feudală din secolul XII şi o mare aşezare locuită în secolele IV-XIII şi în perioada Hallstatt. Aceste aşezări pot fi indentificate în punctul numit Zapodie.

La Sarasău s-a descoperit un tezaur din aur (cu 4500 piese) datat din epoca bronzului, aflându-se azi la muzeele din Budapesta, Viena si intr-o colecţie privată Maramureşeană.

Comuna Sarasau se mandreste in lume si cu bogate urme arheologice, invizibile azi la suprafata, dar care figureaza pe lista monumentelor istorice de interes national cum sunt< Situl arheologic de la Sarasau, care are codul MM-I-s-A-04409, asezare din epoca medieval timpurie din preajma secolelor al IX-lea si al XIII-lea, avand codul MM-I-m-B-04409.01, asezare din Epoca migratiilor, secolele IV si V p. Chr., identificata prin codul MM-I-m-A-04409.02, asezare din perioada secolelor V, respectiv IV a. Chr.

Toate asezarile mai sus mentionate pot fi identificate in punctul numit “Zapodie”. Acestor dovezi vii ale existentei oamenilor pe aceste meleaguri li se adauga asezarile din punctul numit “Lazul Mare”, urme ale civilizatiei dintre care mentionam< asezare din Epoca Bronzului, cultura Suciu de Sus, identificata prin codul MM-I-s-B-04410, Situl arheologic de la Sarasau, care figureaza pe lista monumentelor istorice avand codul MM-I-s-B-04411, asezare din Epoca medieval timpurie din perioada secolelor X si XIII, regasite sub codul MM-I-m-B-04411.01, asezare din Epoca bronzului, cultura Suciu de Sus, identificata prin codul MM-I-m-B-04411.02.

Acestor dovezi arheologice de o importanta deosebita in ceea ce priveste cultura acestei localitati li se adauga asezarea fortificata din Epoca medievala din punctul numit “Cetatea”, identificata prin codul MM-I-s-B-04412, si asezarea din punctul “ Vascapau”, avand codul MM-I-s-B-04413 si care dateaza din Epoca bronzului, cultura Suciu de Sus.

Pe teritoriul comunei Sarasau s-a descoperit un tezaur din aur, compus din 4500 de piese si care, conform specialistilor, dateaza din epoca bronzului, aceste capodopere aflandu-se azi la muzeele din Budapesta si Viena intr-o colectie privata maramureseana.