Sărăsău

Alcătuită dintr-o singură localitate Comuna Sarasău este situată pe valea Tisei, la frontiera cu Ucraina. Este o veche comună românească, doar partial urbanizată, mai păstrează părţi din ceea ce era odinioară.

Comune situate la granita de nord a Romaniei cu Republica Ucraina, in extremitatea de NV a Maramuresului, localitatile Sarasau si Remeti ascund frumuseti ce pot fi apreciate strabatand si analizand fiecare cadru natural. Piscul cutezator al inaltimilor, codri fara varste, cascadele de roua cristalina, bogatiile adancurilor, pajistile si intinderile cu pomi roditori sunt adevarate atractii turistice care atrag anual mii de turisti.

Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, construita in anul 1600 si care figureaza pe lista monumentelor istorice avand codul MM-II-m-A-04624, este cel mai important punct de atractie turistica de pe teritoriul comunei Sarasau. Conform traditiei locale, biserica a fost zidita de sotia unui boier moldovean, Doamna Balasa, care era originara din acest sat. In sfantul lacas de cult, in anul 1704, Sfantul Iosif Marturisitorul a tinut un sobor in cadrul caruia s-au dezbatut probleme grele ale timpului, cand toata Transilvania era sub presiunea imperiala si a iezuitilor. De asemenea, Sfantul Iosif, Episcopul Maramuresului, a slujit aici de mai multe ori. Frescele din interior au fost pictate de Traian Biltiu Dancus. Vechea biserica este obiectul unui litigiu aprins intre ortodocsi si greco-catolici, incepand din 1997.

Acestei monumentale biserici i se adauga si alte lacasuri de cult carora turistul merita sa le treaca pragul, dintre acestea amintim< Biserica greco-catolica din Sarasau, care se inalta ca o stanca alba de sare rabufnita parca din adancuri, si Biserica ortodoxa din aceeasi localitate, edificiu de cult construit in 1975.

Se găsesc bogate urme arheologice, vizibile în ziua de azi la suprafaţă în zonele Zapodiei, Valceluşe sau în cetăţuia feudală din secolul XII şi o mare aşezare locuită în secolele IV-XIII şi în perioada Hallstatt.

Se pot vizita următoarele obiective turistice: casa Lurca, casa Man ambele din secolul XIX, conacul Mihaly din sec. XVIII, fosta moară de apă de lângă primărie care este acum părăsită, Biserica Greco-catolică ridicată recent în stil futurist ce prezintă o clopotniţă îndrăzneaţă şi un loc de zbor cu parapanta aflată pe Uliţa Pădurii, la 3 km de centru.

Relieful comunei Sarasău este principal muntos. Este situată în partea de nord-vest a Depresiunii Maramureș, pe stânga râului Tisa, la distanţă de 7 km de Mun. Sighetul Marmaţiei, fiind traversată de drumul naţional Dn19.

Comuna Sarasău este învecinată de comunele Remeţi, Săpânţa şi Câmpulung la Tisa, aceste comune având asemenea puncte de atracţie turistică.

În prima duminică din luna septembrie se desfăsoară ziua localităţii Sarasău.De asemenea există şi un Tărg de 3 ori pe an de animale ce se desfăşoară în Februarie, Iulie şi în Decembrie. Turiştii pot participa şi la evenimentul anual din luna decembrie numit Festivalul datinilor si obiceiurilor de iarnă.

Sarasău se mândreşte în lume cu lăcaşuri de cult monumentale, clădiri istorice vechi de secole şi cu numeroase aşezări istorice , alături de frumuseţea oferită de cadrul natural.

Cum ar fii conacele monumente istorice (ruinate, sau transformate ireversibil): casa Iurca, casa Man ambele de secol XIX, şi conacul Mihaly de secol XVIII. Fosta moară de apă, de lângă primărie, este acum părăsită.

Biserica Greco-catolică, ridicată recent în stil futurist, prezintă o clopotniţă indrăzneaţă. Un loc de zbor cu parapanta se află pe Uliţa Pădurii, în zona Cartierului Romilor (3 km de centru).

Pe teritoriul comunei Sarasau trecatorul poate face un popas si la cele trei case declarate monumente istorice de interes national si anume< Casa “Mihaly”, care a fost construita in secolul al XVIII-lea si care figureaza pe lista monumentelor istorice avand codul MM-II-m-B-04623, Casa “Iurca”, ce dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, aceasta regasindu-se pe lista monumentelor istorice sub codul MM-II-m-B-04625, si Casa “Man”, constructie ridicata in secolul al XIX-lea si care figureaza pe lista monumentelor istorice de interes national avand codul MM-II-m-B-04626.

Daca localitatea Sarasau se mandreste in lume cu lacasuri de cult monumentale, cladiri istorice vechi de secole si cu numeroase asezari istorice, urme ale civilizatiei pe aceste meleaguri alaturi de frumusetea oferita de cadrul natural, comuna Remeti se face cunoscuta atat in tara, cat si peste hotare, prin intermediul Bisericii vechi ucrainene cu hramul “Sfintii Petru si Pavel”, edificiu religios construit in secolul al XV-lea si care figureaza pe lista monumentelor istorice de interes national avand codul MM-II-m-A-04616, fiind printre putinele monumente medievale din piatra pastrate in Maramuresul Istoric.

Acestui edificiu de cult i se adauga Biserica romano-catolica din Remeti, care a fost construita in anul 1930, Biserica Ucraineana Noua si Biserica greco-catolica din satul Teceu Mic, lacas de cult construit in anul 1994.