Portul popular

Portul bărbătesc constă în cuşmă, clopul, cămaşa, pieptarul, sfietărul, cojocul, lecrecul, gatiile de varp şi gatii de iarnă, obiele de lână, chimirul şi curea lată.

Piesele de îmbrăcăminte sunt realizate manual în războiul de ţesut, sau sunt cusute de către femei şi fete. Elementele componente ale portului bărbătesc sunt următoarele: cuşma, clopul, cămaşa, pieptarul, sfetărul (pulovăr pentru iarnă), cojocul, lecrecul, gatiile de vară şi gatii de iarnă, obiele din lână sau alte materiale, mânecările (un fel de brătări din textile brodate care se purtau la încheietura mâinii), opincile, din piele de viţel sau porc, chimirul, curea lată din piele tăbăcită, în care se purtau cuţitul, banii, tutunul, etc.

În trecut bărbaţii, de peste 40 de ani, purtau plete lungi, ca şi podoabă capilară, iar unii purtau şi barba lungă. Tinerilor şi feciorilor le erau împodobite clopurile şi cuşmele, în zilele de sărbătoare, cu flori naturale de către fete.

Portul femeiesc constă într-o pânzătură colorată care se poartă pe cap, zgărdane de mărgele la gât, cămaşă cu mâneci brodate, poalele sunt împodobite cu flori în sărbători, peste cămaşă se poartă pieptarul sau lecrecul.

PortuI femeiesc este un pic mai complicat. Pe cap se poartă o pânzătură (năframă, batic) colorată. În jurul gâtului se puneau zgărdane de mărgele, divers colorate şi aşezate într-o riguroasă ordine geometrică.

La început cămaşa îmbrăca tot corpul, urmând ca mai tarziu cămaşa să îmbrace numai bustul. Mânecile cămăşii şi partea din faţă a acesteia, sunt ornate cu broderii şi cusături artistice. Poalele sunt împodobite cu floricele, în general, şi sunt tivite cu acul.
În săbători, peste cămaşă se poartă pieptarul sau lecrecul. Pieptarul este un cojoc din piele cu blaniţă de oaie în interior, ornat în broderii cu nuanţe de roşu şi maro. Lecrecul este confecţionat din postav de lână, ţesut în casă şi dus la vâltoare, iar acesta se poartă numai iarna şi în majoritatea cazurilor este în nuanţă de negru.

În picioare se poartă opinci, din piele de viţel sau porc, iar în zilele de sărbătoare cizmele sau pantofii din piele de culoare neagră. Opincile sunt legate cu curele mici în jurul gleznei. Vara se folosesc colţunii, iar iarna obiele de lână.